Înaintarea în vârstă și trecerea de 65 de ani aduc o serie de schimbări în viața vârstnicilor, de ordin fizic, psihic, chiar și spiritual. Anumite afecțiuni, precum și tratamentele acestora influențează și limitează nu doar posibilitatea de mișcare, cât și alimentația sau programul de odihnă. Pentru a putea avea în continuare un stil de viață plin de satisfacții și o alimentație corespunzătoare, vârstnicului îi sunt necesare un set de reguli, adaptate la nevoi și interdicții alimentare.

O alimentație echilibrată și corectă poate crește calitatea vieții și poate influența stările psihice și emoționale, dar și să prevină sau să amelioreze anumite boli. De exemplu, mâncarea bogată în grăsimi este asociată cu cancerul de prostată, colon și pancreas. Bolile degenerative, cum ar fi osteoporoza și diabetul zaharat, sunt de asemenea legate de dietă, mai precis de micronutrienți.
Fiecare pacient cazat la căminul de bătrâni Perla Senior Snagov are o fișă proprie, în care îi sunt trecute toate informațiile, inclusiv istoricul medical, tratamentul și interdicțiile sau sugestiile de alimentație. Având aceste cunoștințe, vom putea prepara mese personalizate, care să respecte nevoile fiecărui pacient. Dar care sunt nevoile alimentare cele mai cunoscute ale bătrânilor?
Alimente recomandate pentru vârstnici:

Alimente bogate în Omega-3
Acizii grași sunt importanți pentru persoanele de toate vârstele, inclusiv pentru persoanele în etate. Aceștia previn inflamările, care cauzează cancerul, reumatismul, artrita și bolile de inimă.
De asemenea, ajută și la menținerea unei vederi sănătoase. Studii recente afirmă că acizii grași reduc riscul de a apariție a bolii Alzheimer și mențin creierul activ.
Acizii grași pot fi găsiți, în principal, în pește (ton, somon). Se pot găsi și în nuci, semințe de in, ulei de rapiță, soia etc.
Nutriționiștii recomandă consumarea acizilor grași Omega-3 de două ori pe săptămână.
Alimente bogate în calciu
Calciul ajută la menținerea sănătății osoase și ajută la scăderea presiunii sanguine. Vârstnicii consumă o cantitate semnificativ mai mică de calciu, față de adulți. Însă, nevoia de calciu a organismului este atât de mare, încât, dacă nu există o cantitate suficientă, reîncepe absorbția calciului din oase. Acest lucru cauzează fragilitatea oaselor și duce la apariția osteoporozei.
La căminul de bătrâni Perla Senior Snagov, includem în dieta seniorilor (care au toleranță) iaurt, lapte, brânză, dar și legume cu frunze verzi (spanac, salată) și cereale. Dacă unele persoane au intoleranță la astfel de alimente sau le displace gustul, se pot administra suplimente, bineînțeles doar cu aprobarea medicului.
Alimente bogate în fibre
Odată cu înaintarea în vârstă și digestia lucrează mai încet, atât în digerarea alimentelor, cât și în evacuarea lor. Contracțiile de la nivelul tractului gastrointestinal devin mai lente și mai rare, ceea ce poate duce la constipație sau dificultăți în eliminarea scaunelor.
Dacă pacientul internat azil suferă de constipație, dieta trebuie să facă loc mai multor alimente bogate în fibre, precum nucile, cerealele integrale, pâinea și pastele integrale, orezul brun, fructe și legume. Alimentele bogate în fibre ajută la o digestie normală, favorizând transferul prin tractul digestiv. Un alt beneficiu al acestor produse este reducerea riscului bolilor de inimă. În plus, vârstnicii trebuie să consume cât mai multă apă, deshidratarea sau consumul insuficient de lichide fiind o altă posibilă cauză a constipației. Cu cât mai multă apă absoarbe colonul, cu atât mai ușor de eliminat vor fi scaunele. În cazurile în care eliminarea scaunelor devine o problemă și creează disconfort sau durere, vârstnicului internat la căminul de bătrâni privat Perla Senior i se pot administra laxative sau suplimente care să-i îmbunătățească digestia, bineînțeles doar cu aprobarea medicului.
Alimente bogate în Vitamina C
Vitamina C are proprietăți antioxidante, susține sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului la nivelul tubului digestiv. Totodată, vitamina C susține producția de colagen, care conferă elasticitate pielii și este considerată un bun remediu contra depresiei, un lucru important pentru vârstnici. De aceea, la Perla Senior Snagov – cămin de bătrâni premium avem în permanență un stoc de legume și fructe bogate în vitamina C atât la mesele principale, cât și în gustări.
Alimente bogate în potasiu și magneziu
Conform studiilor, majoritatea vârstnicilor nu consumă suficient potasiu, deși acesta ar trebui să se regăsească zilnic într-o dietă echilibrată. Deficiența de potasiu cauzează stări de oboseală, irascibilitate și presiune arteriala crescută. Potasiul se găsește în fructe și legume, precum cartofii dulci, frunzele de sfeclă, fasolea albă, curmalele, avocado sau bananele.
Magneziul joacă și el un rol important în funcționarea optimă a organismului. Acesta susține sistemul imunitar, menține sănătatea inimii și întărește oasele, contribuie la ameliorarea crampelor musculare, îmbunătățește calitatea somnului și poate reduce simptomele depresiei. Capacitatea de absorbție a magneziului la seniori este mai mică, de aceea este recomandat ca aceștia să aibă o dietă echilibrată, care să conțină alimente precum spanac, banane, pâine din cereale integrale, broccoli, ciocolată neagră, semințe de dovleac sau de chia, etc.. În cazul în care bătrânul cazat la cămin de bătrâni de lux Perla Senior are o deficiență de magneziu, i se pot administra suplimente, bineînțeles doar cu aprobarea medicului.
Pentru că o alimentație corespunzătoare este doar o parte dintr-un stil de viață sănătos, vârstnicii au nevoie și de o hidratare corectă, de activitate fizică, atât cât le permite starea de sănătate și de stimulanți mentali (terapie recreativă, cognitivă, pentru memorie, socializare etc..).

Acestea sunt o parte dintre recomandările alimentare pentru vârstnici. Dar care sunt alimentele care le pot face rău și ce ar trebui să facă un cămin de bătrâni pentru a le evita?
Sarea
Sarea poate fi dăunătoare pentru vârstnici în contextul anumitor afecțiuni sau poate intra în contradicție cu anumite tratamente. Prea multă sare consumată zilnic contribuie la o presiune ridicată a sângelui, care duce la apariția bolilor de inimă sau poate favoriza reținerea de apă în organism, ceea ce uneori duce la mâini și picioare umflate sau grele. La căminul de bătrâni Perla Senior preparăm mesele zilnice având în vedere conținutul de sare din rețete și îl reducem la 0 pentru persoanele care nu au voie să consume. Folosim în schimb alte condimente și ierburi aromatice, care să scoată în evidență gustul mâncării și să o facă apetisantă pentru rezidenții noștri.
Prăjelile
Consumul ridicat de alimente prăjite este asociat cu hipertensiunea arterială, scăderea nivelului de colesterol bun și obezitatea, toate acestea fiind factori de risc pentru bolile de inimă. Există, totuși, alimente ce pot fi consumate prăjite, cu condiția ca uleiul să fie potrivit pentru prăjit, temperatura să fie cea potrivită și timpul de gătire să fie unul corect.
Grăsimile
Consumul de grăsimi trebuie limitat pentru că sunt greu de digerat și pot bloca arterele. Grăsimile „rele” cresc nivelul colesterolului, riscul de boli de inimă și AVC. Asta înseamnă că pregătim pentru rezidenții noștri o dietă în care sunt consumate cât mai rar sau deloc lactate grase, ulei de palmier sau produse care conțin uleiul de palmier (biscuiți, prăjituri din comerț etc.), grăsimi animale (untură), carne procesată (mezeluri) etc..
Înainte de a analiza ce este și ce nu este benefic în alimentația unui vârstnic, este de interes să înțelegem și prezența anumitor factori care le influențează modul în care se hrănesc:
Apetitul
Pe măsură ce vârsta crește, apetitul se poate diminua. La fel și unele simțuri, precum gustul și mirosul, ceea ce poate afecta pofta de mâncare. Dacă seniorul nu se hrănește corespunzător o perioadă îndelungată și pierde în greutate, acest lucru poate deveni periculos pentru sănătate. Vârstnicii au mai puțină energie, probleme cu mușchii și oasele, ceea ce cauzează mai puțină mobilitate și la încetinirea metabolismului, diminuând nevoile calorice, dar și apetitul. La Perla Senior ne asigurăm
Caloriile
Pentru că nu depun efort fizic la fel de mult ca o persoană mai tânără sau chiar deloc, vârstnicii au nevoie de un aport caloric mai scăzut. Consumul unui număr mai mare de calorii decât corpul are nevoie conduce la creșterea greutății. Acest lucru se datorează faptului că vârstnicii au mai puțină energie sau probleme de mobilitate, deci se vor mișca mai puțin și vor arde mai puține calorii în raport cu câte consumă. De aceea, la căminul de bătrâni Perla Senior bunicul sau părintele mănânce de 3 ori pe zi și atunci porții controlate, cu mâncăruri nutritive.
Condiția medicală
Fiecare afecțiune de care suferă o persoană în vârstă necesită un plan alimentar diferit, un aport ridicat de anume vitamine sau minerale, care să suplinească pierderile sau să prevină agravarea condiției. De aceea, la Perla Senior – cămin de bătrâni Snagov în alimentație ținem cont de nevoile și interdicțiile puse de medic. În plus, anumite persoane pot deveni alergice sau sensibile la anumite alimente odată cu înaintarea în vârstă, lucru la fel de important în alcătuirea alimentației.
Medicația
Medicația este un alt factor important care influențează alimentația. Unele medicamente dăunează în combinație cu diverse alimente, altele creează efecte adverse care împiedică vârstnicul să se hrănească corespunzător. Greața, gura uscată, pierderea gustului sunt doar câteva dintre ele și care afectează apetitul și calitatea preparatelor.
Problemele dentare
Problemele dentare, precum lipsa dinților, durerile de gingii sau maxilar, o proteză incomodă etc. sunt câteva dintre situațiile în care o persoană vârstnică își poate pierde interesul pentru mâncare sau își schimbă obiceiul de hrănire. Dificultățile sau durerea apărută la mestecare, îi pot face să renunțe la anumite alimente nutritive sau chiar la orice fel de hrană, ceea ce prezintă un risc pentru sănătate.
Pierderea memoriei
Pierderea memoriei, demența sau Alzheimer-ul sunt boli destul de des întâlnite odată cu înaintarea în vârstă. Când sunt singuri, vârstnicii pot uita să urmeze dieta alimentară recomandată de medic sau pot sări peste mese. Acest lucru duce la pierderi în greutate sau poate duce la agravarea stării de sănătate. Într-un cămin de bătrâni, rezidenții sunt supravegheați și au mese și gustări zilnice de la care nu pot lipsi, astfel încât sănătatea nu le va fi pusă în pericol.
Depresia
Singurătatea, fie că este cauzată de plecarea copiilor sau de pierderea partenerului, are consecințe severe asupra stării de spirit și mentale a bătrânilor, lucru ce poate duce la depresie. În viața vârstnicului se instalează apatia, indiferența și pot omite să se hrănească. La Perla Senior, fiind un cămin de bătrâni, rezidenții sunt supravegheați, astfel încât să se hrănească corespunzător și constant. Mesele sunt luate la comun, într-un ambient plăcut, ceea ce creează un sentiment de apartenență și dorința de socializare.

Chiar și cu un regim alimentar bine pus la punct, părinții sau bunicii pot avea dificultăți în a se bucura de mâncare. Fie că motivele sunt fizice (dureri dentare, lipsa gustului/mirosului, medicație) sau psihice (depresie, singurătate), vârstnicii pot ajunge să se simtă dezinteresați atât de gătit, cât și de mâncat. În astfel de moment este nevoie să fie ajutați din exterior, ca să poată duce în continuare o viață normală. Descoperă pachetele noastre și gândește-te dacă un cămin de bătrâni de lux poate fi alegerea cea mai bună pentru cel drag, astfel încât să aibă parte de îngrijire și să își recapete vitalitatea.
Avantajele alimentației oferite într-un cămin de bătrâni privat
După internarea într-un cămin de bătrâni, familia nu trebuie să își mai facă griji pentru mâncarea pe care seniorul o consumă. Echipa de bucătari Perla Senior gătește în restaurantul propriu mese nutritive, adaptate la nevoile beneficiarilor. Folosim cele mai bune ingrediente, mereu proaspete și gătite în ziua servirii, pentru a-și păstra vitaminele, mineralele și toate beneficiile nutriționale, dar mai ales gustul.
Pentru ca dieta echilibrată să fie eficientă, rezidenții au nevoie și de un program fix, regulat, de servire a mesei. De aceea, la Perla Senior Snagov – cămin de bătrâni de lux, rezidenții noștri au trei mese pe zi și două gustări, servite zilnic la aceeași oră, pentru a le asigura un metabolism bun și senzația de stabilitate. În plus, aceștia mănâncă în compania celorlalți rezidenți, pentru a avea un prilej de socializare și a asocia ora mesei cu ceva plăcut, pe care să îl întâmpine de fiecare dată cu bucurie.
