Exercițiile fizice la vârstnici: importanță și sfaturi

Ca bătrânețea să fie o perioadă liniștită și de bună calitate, aceasta trebuie acceptată și, cel mai important, înțeleasă, atât de cei care o trăiesc, cât și de cei din exterior, care îngrijesc bătrânul.
Îmbătrânirea este un proces normal, care are loc, de fapt, în fiecare zi, pe tot parcursul vieții și aduce cu sine o serie de modificări treptate și spontane. Aceste modificări afectează deopotrivă mintea și corpul, îndeosebi cu cât începe apropierea de vârsta a treia. Declinul organismului este resimțit în mod negativ și generează schimbări în stilul de viață, care pentru unele persoane vârstnice sunt greu de acceptat. Resemnarea și renunțarea la activitățile preferate, scăderea activității – toate accentuează acest declin.

În ciuda faptului că îmbătrânirea scade puterea corpului și capacitatea acestuia de susținere a efortului, activitatea fizică este recomandată și chiar încurajată. Pe lângă efectele benefice pentru corp, mișcarea se resimte și la nivel psihic și contribuie pozitiv la menținerea unei calități a vieții ridicate. De aceea, la Perla Senior – cămin de bătrâni București – Snagov, ne asigurăm că exercițiile fizice fac parte din viața rezidenților noștri.

În continuare, vom vorbi despre două tipuri de îmbătrânire: îmbătrânirea normală și îmbătrânirea sănătoasă.

Cum se modifică organismul când îmbătrânim?

O persoană care îmbătrânește normal va observa modificări aduse de trecerea anilor, atât fizice, cât și psihice. Procesul se definește printr-un complex obișnuit de boli și afecțiuni, regăsite în special la persoanele vârstnice. Acestea variază, totuși, de la persoană la persoană, pentru că îmbătrânim diferit și bolile ne afectează diferit.

Primele fire de păr alb, ridurile și rigiditatea mișcărilor sunt doar câteva semne ale îmbătrânirii. Printre schimbările suferite de organism, este nevoie să menționăm:

  • Sistemul muscular și osos – degradarea oaselor se produce din cauza densității minerale care scade odată cu înaintarea în vârstă, astfel că oasele își pierd rezistența și sunt mai predispuse la fracturi. Trecerea timpului și lipsa mișcării creează rigiditate și pot duce la apariția osteoartritei. Îmbătrânirea scade și forța și masa musculară.
  • Sistemul digestiv – schimbările la nivel digestiv cauzate de îmbătrânire sunt scăderea secreției de acid gastric și a evacuării conținutului gastric, precum și scăderea contracției musculare esofagiene. Acestea îngreunează înghițirea alimentelor, digerarea și eliminarea lor.
  • Sistemul cardiovascular – îmbătrânirea sistemului cardiovascular se caracterizează prin hipertrofia ventriculară stângă, calcificări și fibroze valvulare, fiind doar câteva modificări structurale ale sistemului cardiovascular întâlnite la persoanele vârstnice.
Exerciții fizice - cămin de bătrâni București

Ce putem face pentru a îmbătrâni sănătos?

O persoană care îmbătrânește sănătos observă, de asemenea, modificări în organism. Deosebirea se face însă, prin stilul de viață: activ și sănătos, pe tot parcursul vieții, cu rezultate benefice la vârsta a treia. O bătrânețe liniștită, fără să fie afectată de diverse boli sau afecțiuni, îi permite persoanei să continue să se bucure de un stil de viață cât mai activ, chiar și dacă locuiește la un cămin de bătrâni. Asta înseamnă și numeroase avantaje.

Ce exerciții fizice pot face seniorii?

Indiferent dacă se află în îngrijire la domiciliu, într-un cămin de bătrâni sau este o persoană independentă, un vârstnic se poate bucura de un stil de viață activ, atât cât îi permite starea de sănătate.

Deși este importantă, odihna nu trebuie confundată cu oboseala și nici cu inactivitatea fizică. Combinată cu un stil de viață nesănătos, lipsa activității fizice afectează starea de sănătate a vârstnicilor. Un mod ușor de a lupta cu diferite boli și probleme ale bătrâneții este practicarea exercițiilor fizice. Acestea influențează și corpul și mintea, îmbunătățind tonusul și starea mentală.

Pentru seniorii activi cazați la Perla Senior – cămin de bătrâni București – Snagov, antrenamentul fizic este posibil și chiar încurajat. Grădina exterioară le permite vârstnicilor efectuarea de activități, exerciții sau plimbări în aer liber, la aer curat. În același timp, când vremea este neprietenoasă, rezidenții din centrul de bătrâni pot face mișcare în sala de sport sau în piscina interioară. Dacă starea de sănătate le permite, este cât mai indicat ca vârstnicul să respecte un program zilnic de exerciții fizice. Mișcarea la vârsta a treia aduce beneficii, inclusiv prevenirea aparițiilor anumitor boli. Deși pare contra-intuitiv, mișcarea poate chiar să ofere energie, pe când inactivitatea creează oboseală. Orice tip de exercițiu susține eliberarea de endorfine, care sunt esențiale pentru atenuarea durerilor și o stare generală de bine. Endorfinele combat hormonii de stres, ajută la un somn mai bun și oferă bunăstare și energie.

Pe lângă beneficiile vizibile, la nivelul oaselor și mușchilor, exercițiile îmbunătățesc și funcționarea creierului. Un corp sănătos și activ înseamnă o minte sănătoasă, iar vârstnicii care fac mișcare în mod regulat își vor îmbunătăți funcțiile cognitive.

Pentru a putea efectua exerciții, este importantă evaluarea stării fizice a vârstnicului și luarea în calcul a afecțiunilor ce pot împiedica un program regulat de activitate. La Perla senior – cămin de bătrâni București – Snagov, siguranța este pe primul loc și de aceea, medicul este cel care trebuie să își dea acordul, pentru ca activitățile să se poată desfășura în siguranță și să nu pună în pericol sănătatea. Totul se face, desigur, în limita în care persoana vârstnică suportă efortul și se simte confortabil atât în timpul exercițiilor, cât și după.

Cum se pot pregăti vârstnicii pentru exerciții fizice:

Ca orice set de exerciții, și cele pentru vârstnici încep cu încălzirea corpului, pentru a evita posibile accidentări. Apoi, programul poate începe cu mișcări de intensitate ușoară, pentru perioade scurte de timp. Evident, cu timpul pot crește atât intensitatea, cât și durata programelor, însă începutul trebuie să fie unul ușor și accesibil. După o anumită perioadă, pot apărea reale avantaje ale exercițiilor fizice pentru sănătatea generală și îmbunătățiri ale stării de spirit.

Încălzirea este importantă la început, dar și la finalul setului de exerciții, deși la sfârșit se numește mai degrabă întindere. Prin mișcări de intensitate redusă, repetitive și controlate, corpul se răcește corespunzător după antrenament și pot fi prevenite accidentările sau durerile musculare. Printre activitățile ușoare pot fi incluse o plimbare scurtă sau ridicarea unei greutăți ușoare. Este important ca antrenamentele să nu se oprească brusc, ci să se reducă treptat intensitatea, pentru ca ciclul de mișcare să fie complet: de la inactiv, la puțin activ, la activ și înapoi. Într-un cămin de bătrâni, toate aceste sfaturi sunt respectate și la Perla Senior ținem cont cu atenție de nevoile fiecărui rezident în parte.

Exemple de exerciții fizice pe care seniorii le pot practica:

  • Activități aerobice – printre activitățile aerobice pe care le pot practica bătrânii se numără: plimbări scurte, jogging ușor, ciclism (recomandat pe bicicletă staționară) sau dans. Plimbările pot fi efectuate în aer liber, în grădina căminului de bătrâni, având priveliști superbe către lacul Snagov. Pe lângă acestea, există și aerobicul acvatic, adică exerciții efectuate în piscină. Apa ușurează presiunea pusă pe articulații în timpul mișcărilor și datorită rezistenței naturale pe care o implică, elimină nevoia de a folosi greutăți. Acest tip de exerciții îmbunătățesc rezistența, flexibilitatea și echilibrul, fără a solicita foarte mult organismul, fiind în același timp o bună modalitate de a scăpa de oboseala excesivă. Este recomandat ca seniorii să aibă un program de minimum 3 ore de activități aerobice pe săptămână. Dacă seniorul suferă de afecțiuni cronice și nu poate atinge acest obiectiv, efortul se va face în limita în care îi permite starea.
  • Activități de menținere a masei musculare – lucrarea principalelor grupe de mușchi (picioare, șold, spate, piept, abdomen, umeri și brațe), timp de cel puțin 2 ore pe săptămână, ajută la menținerea unei mase musculare adecvate. Un set de repetiții de la 8 la 12 pentru fiecare exercițiu este suficient pentru vârstnici.

Exemple de exerciții pentru menținerea masei musculare:

– Exerciții care utilizează benzi de alergat;

– Ridicarea de greutăți ușoare sau folosirea altor accesorii, precum benzi de rezistență, mingii sau trepte;

– Exerciții yoga. Dacă acestea sunt prea complicate sau vârstnicul are dificultăți în a efectua pozițiile necesare, există și varianta mai puțin solicitantă: yoga pe scaun. Aceste gen de exerciții au un impact mai redus, dar beneficii la fel de importante: îmbunătățesc sănătatea mentală, calitatea somnului, mobilitatea și flexibilitatea;

– Unele exerciții tai chi;

– Gimnastică (extensii ale brațelor, întinderea brațelor până la vârfurile picioarelor etc.).

  • Exerciții pentru echilibrul vârstnicilor – acest gen de exerciții sunt recomandate pentru vârstnicii cu probleme de echilibru. Creșterea riscului de cădere apare atunci când seniorii au probleme cu mersul sau au suferit în trecut o accidentare. Activitățile care întăresc postura și corectează mersul sunt indicate pentru a reduce riscul de cădere. Programul cu astfel de exerciții ar trebui să se repete de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a obține rezultate.

Câteva exemple de exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului: mersul regulat pe jos, mersul cu spatele, mersul lateral sau mersul pe vârfuri sunt doar câteva activități prin care un vârstnic își poate antrena echilibrul.

Sfaturi pentru îngrijirea seniorilor

Un program regulat de exerciții, indiferent de tipul acestora, este esențial în viața unui vârstnic, indiferent dacă acesta locuiește într-un cămin de bătrâni, este îngrijit la domiciliu sau trăiește independent. O rutină de mișcare poate aduce beneficii, în special în prevenirea anumitor afecțiuni specifice vârstei.

La Perla Senior – cămin de bătrâni, cei cazați au la dispoziție diferite spații și facilități pentru a se bucura de mișcare și a-și respecta programul de exerciții fizice. Căminul nostru este dotat cu sală de sport, unde se pot efectua diverse activități cu sau fără aparate, dar și gimnastică medicală asistată de un specialist, pentru cei care se recuperează în urma unui accident.

De asemenea, oferim serviciul de Aqua Gym, pentru exerciții în piscina interioară. Pacienții căminului nostru sunt supravegheați și îndrumați pentru a se bucura de mișcare în apă și de beneficiile acestui tip de aerobic, beneficii menționate mai sus.

În plus, grădina și curtea exterioară sunt spații ideale pentru mișcare, atunci când vremea permite. Cei 10.000 mp de verdeață și aer liber oferă posibilități multiple de activitate, pentru plimbări, jogging ușor sau exerciții.

Astfel, viața într-un cămin de bătrâni nu înseamnă renunțarea la activitățile preferate sau imposibilitatea de a duce un stil de viață activ. Îi încurajăm pe seniorii noștri să aibă grijă de sănătatea lor și să facă exerciții în mod regulat, pentru a se bucura de avantajele unui stil de viață sănătos și o îmbătrânire activă, cu mai puține afecțiuni specifice vârstei.

Vă invităm să descoperiți mai multe detalii despre serviciile pe care le oferim la Perla Senior, cămin de bătrâni București – Snagov și dacă aveți întrebări, așteptăm mesajele dumneavoastră.