3 modalități prin care un bătrân poate rămâne optimist și activ
Multe persoane văd vârsta a treia ca pe o perioadă pentru odihnă, relaxare sau călătorii, pentru că programul de activități se schimbă și nu mai au responsabilități sau obligații care consumă timp prețios din zi. Pe de altă parte, lucrurile pot sta puțin diferit și, de multe ori, sedentarismul ajunge să fie o problemă serioasă. Mulți seniori se confruntă cu probleme de sănătate, iar odihna sau relaxarea devin obiective greu de atins, indiferent de cât de mult timp au la dispoziție. Afecțiunile fizice și îngreunarea stilului de viață pot deteriora starea psihică până la apariția depresiei, o problemă deseori ignorată în rândul bătrânilor.
Pentru a crește calitatea vieții sunt recomandate terapiile, menite să restaureze atât funcționalitatea corpului și să amelioreze durerile, cât și întărească bunăstarea psihică. Terapiile există în mai multe forme, orientate către corp sau minte: gimnastica medicală, terapia prin artă, terapia prin muzică etc.. Articolul de mai jos le explică și oferă exemple de terapii potrivite vârstnicilor care locuiesc într-un cămin de bătrâni.
GIMNASTICA MEDICALĂ
Printre cele mai comune probleme fizice de care suferă persoanele în vârstă se află artrita, durerile de spate, mâini și picioare, rigiditatea musculară, inflamările și lipsa mobilității. Multe dintre acestea pot fi prevenite, dar, pentru cei care au deja instalate anumite afecțiuni, există tratamente și activități fizice care să amelioreze durerile. Gimnastica medicală este una dintre metodele care ajută la remedierea stării pacientului, atât a durerii, cât și a reabilitării aptitudinilor fizice. O parte dintre activitățile impuse de gimnastica medicală necesită personal specializat și echipamente, dar o parte pot fi aplicate și la liber, cu puțină îndrumare. Într-un cămin de bătrâni aproape de București, cum este Perla Senior Snagov, punem la dispoziția rezidenților o sală pentru activități fizice și personal pentru efectuarea exercițiilor corespunzător și în siguranță.
Restabilirea mobilității, flexibilității și calmarea durerilor sunt procese, nu metode ce rezolvă pe loc problema, de aceea un cămin de bătrâni poate fi o alegere mai sigură în cazul unui vârstnic cu probleme. Spre deosebire de îngrijirea la domiciliu, aici se poate stabili un program și acesta poate fi urmat fără distrageri, cu ajutorul personalului specializat și folosindu-se anumite echipamente.
Beneficiile gimnasticii medicale
Gimnastica medicală poate aduce beneficii pentru sănătate oricui, dar, în special, persoanelor vârstnice, mai sedentare și predispuse la rigiditate. Iată o parte dintre ele:
- Întărește forța și echilibrul – căzăturile, alunecările, dezechilibrul, toate sunt des întâlnite în rândul vârstnicilor, din cauza mușchilor slăbiți și a degradării fizice. Gimnastica medicală întărește tonusul și oferă forță, pentru ca seniorii să își poată continua viață fără grija unei accidentări.
- Tratament non-invaziv – gimnastica medicală reprezintă o opțiune non-invazivă și non-farmaceutică. Pentru că riscul apariției problemelor în cazul intervențiilor chirurgicale sporește odată cu înaintarea în vârstă, este bine ca seniorii să evite astfel de proceduri, pe cât de mult posibil. Dacă un vârstnic urmează anumite tratamente care intră în conflict cu pastilele de durere, gimnastica medicală poate fi o alegere mai sigură.
- Menține și îmbunătățește sănătatea psihică – exercițiile, fie ele și de intensitate mai mică, ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive. Depresia este deseori întâlnită în rândul vârstnicilor și trebuie ameliorată sau tratată cu seriozitate. De aceea, un program de exerciții poate aduce un plus de optimism. La Perla Senior, cămin de bătrâni București – Snagov, rezidenții au diverse facilități la dispoziție pentru a obține doza de mișcare zilnică: piscină, spațiu interior pentru sport, curte exterioară generoasă etc..
- Siguranța mișcării – pentru că sedentarismul este o problemă reală și anumite exerciții fizice pot fi periculoase la vârstnici, gimnastica medicală este o alegere sigură. Lipsa mobilității se poate combate cu exerciții specifice, calculate și precise, pliate pe nevoile și afecțiunile persoanei vârstnice. Personalul nostru specializat va îndruma seniorul în activitățile fizice pe care le face, ținând cont de afecțiuni și restricții.
- Tratamentul durerii – durerile de spate, gât sau articulații sunt rezultatul slăbirii mușchilor, circulației proaste a sângelui și lipsei de activitate. Gimnastica medicală poate crește flexibilitatea și mobilitatea și îmbunătățește activitatea inimii.
Puteți regăsi mai multe informații despre beneficiile pe care le are mișcarea asupra stării de sănătate a seniorilor în articolul nostru despre acest subiect.
Metode alternative la gimnastica medicală
Există și alte activități care pot ameliora starea fizică, unele care nici nu necesită efort din partea vârstnicului. Una dintre acestea este masajul, activitate pe care o punem la dispoziție rezidenților noștri, în calitate de cămin de bătrâni.
Masajul
Masajul cu ulei sau cremă este benefic pentru relaxarea corpului și a mușchilor. Acesta poate fi de mai multe feluri și poate include și punctele reflexogene din talpă. După un masaj complet, vârstnicul se va simți mai relaxat și mai liniștit și durerile îi vor fi ameliorate. Când se află într-un cămin de bătrâni ca Perla Senior, vârstnicul are acces la ședințe de masaj realizate de o persoană specializată și care ține cont de indicațiile medicului.
TERAPIA PRIN ARTĂ
Terapia prin artă face apel la diverse forme de creativitate artistică, pe care vârstnicul să le pună în practică în mod spontan. Obiectivele terapeutice sunt atinse prin intermediul diferitelor tipuri de artă: desen, pictură, sculptură, broderie, colaj etc.. Sesiunile pot fi ținute la nivel individual sau în grup. La Perla Senior, cămin de bătrâni lângă București, punem la dispoziția rezidenților o sală de activități în care își pot exersa abilitățile în diverse arii ale artei.
Anumite studii au arătat că bătrânii care participă la programe de terapie prin artă au o tendință mai scăzută să viziteze cabinetul medical și sunt mai puțini depresivi. De asemenea, terapia prin artă are și alte beneficii:
- Îmbunătățește abilitățile motorii – mișcările mâinilor și uneori și ale picioarelor, pe care unele forme artistice le implică, întăresc anumite grupe musculare, ameliorează durerea și pot ajuta la o mai bună coordonare;
- Îmbunătățește abilitățile cognitive și stimulează intelectul – o activitate artistică este de multe ori o provocare pentru un vârstnic. Însă, prin intermediul artei, le este stimulată creativitatea și au șansa să își schimbe gândirea către una mai pozitivă și deschisă. În plus, aceasta reduce agresivitatea și permite eliberarea frustrărilor;
- Aduce un plus de divertisment – indiferent de forma în care se desfășoară, arta este distractivă și pune viața într-o lumină nouă, oferindu-i seniorului un obiectiv. Mai mult de atât, arta permite dezvoltarea personalității și descoperirea de noi pasiuni.
Metode de terapie prin artă ce pot fi practicate la un cămin de bătrâni
Broderia
Implică puțină imaginație și înclinație către culori și cu ajutorul ei se pot crea fețe de pernă, fețe de masă, cearceafuri etc. Dacă seniorul are vederea mai slabă, broderia ar trebui evitată. Materialele sunt ușor de obținut și rezidentul poate practica această activitate în zonele recreative de la interior sau de la exterior, singur sau alături de alți rezidenți pasionați de această artă. Este și o formă excelentă de relaxare, de detașare de la rutina zilnică și de la griji.
Desenul
Desenul este o formă ideală de expresie a sentimentelor și ajută la eliminarea tensiunilor. Mai mult de atât, ajută la coordonare și influențează mobilitatea mâinilor. Desenul este ușor de practicat, iar instrumentele folosite nu pătează și nu lasă urme.
Pictura
Pictura este una dintre cele mai folosite metode de terapie prin artă. Alegerea culorilor, alegerea temei, zona în care se va picta, toate trezesc interesul și animă imaginația seniorului. Culorile îmbunătățesc starea de spirit și aduc relaxare și sunt o modalitate ușoară de a înțelege anumite stări sau sentimente pe care le are persoana care le folosește. Rezidenții de la Perla Senior, cămin de bătrâni, pot alege să picteze la interiorul căminului de bătrâni, în zonele comune, sau în curtea exterioară, pentru a se inspira din peisajul înconjurător.
Origami
Arta plierii hârtiei pentru a obține diverse forme și obiecte stimulează imaginația și încurajează creativitatea. S-a observat că are rezultate în cazul pacienților care suferă de reumatism sau demență. Crearea formelor din hârtie este o activitate simplă și se poate face urmând un ghid desenat, un video sau un exemplu făcut pas cu pas de personalul desemnat.
TERAPIA PRIN MUZICĂ
Muzica are puterea de a îmbunătăți starea de spirit, a oferi confort și de a recrea amintiri. Terapia prin muzică este folosită de mult timp pentru a rezolva probleme de ordin fizic, cognitiv și emoțional, la orice vârstă. Seniorul poate asculta muzică individual, folosind căști sau se poate bucura de melodii în compania celorlalți, în zonele de activități comune.
Terapia prin muzică are ca obiective:
- Reducerea stresului – deși au un nivel mai scăzut de activități sau de responsabilități decât alte grupe de vârstă, persoanele vârstnice pot suferi de stres și tensiune la un nivel copleșitor. Anumite studii au demonstrat că muzica ajută în lupta cu stresul și anxietatea și reduce ritmul cardiac ridicat. Evident, anumite melodii sunt mai benefice în acest sens decât altele și seniorii trebuie expuși la muzică de calitate.
- Îmbunătățirea abilităților cognitive – la fel ca arta, și muzica are efecte pozitive asupra memoriei. Cercetările au arătat cum anumite ritmuri stimulează diverse zone ale creierului și cresc fluxul sangvin, îmbunătățind rezultatele vârstnicilor la testele cognitive.
- Distrage atenția de la teamă și durere – există cazuri în care vârstnicii, cu precădere cei cu demență, se feresc de anumite activități sau stimuli, pentru că le este teamă: ieșitul afară, plimbările, chiar și baia pot deveni situații greu de controlat. Aceste anxietăți pot fi atenuate cu ajutorul muzicii.
- Încurajează mișcarea – de multe ori, muzica aduce cu sine mișcări ritmate ale corpului sau chiar dans, ceea ce devine un prilej excelent pentru puțină mișcare. Mișcările puține și simple sunt de ajuns pentru a stimula circulația și a îmbunătăți starea de spirit a unui vârstnic.
Indiferent de cadru sau ocazie, este recomandat ca muzica să fie una lenta sau liniștitoare și la un volum potrivit. Muzica prea zgomotoasă și energică poate accentua stările de agitație. Muzica clasică are numeroase beneficii și este de multe ori o alegere bună.
Perla Senior, cămin de bătrâni București – Snagov, oferă rezidenților și sesiuni de terapie ocupațională, prin activități recreative și de stimulare cognitivă și emoțională. Terapia ocupațională simulează activitățile de zi cu zi, precum îmbrăcatul, periatul dentar, ținerea obiectelor etc. pentru a ajuta la redobândirea încrederii în sine. Multe dintre aceste activități devin greoaie la vârsta a treia, iar unii vârstnici renunță să le mai facă, pentru că nu se descurcă așa cum și-ar dori. Exercițiile și tehnicile folosite sunt esențiale pentru îmbunătățirea dexterității, a forței, autonomiei în mișcare, abilitaților motorii fine etc.. Un astfel de sprijin îi ajută pe seniori să treacă mai ușor peste schimbările aduse de vârstă și să aibă o stare de spirit mai bună.
Indiferent de terapia de care beneficiază un vârstnic, prin artă, prin muzică, ocupațională sau gimnastică medicală, rezultatele obținute vor fi unele pozitive. Mișcarea de orice fel îi va îmbunătăți starea de spirit și îi va aduce satisfacție, antrenându-i în același timp mintea.
La Perla Senior, cămin de bătrâni București – Snagov, oferim diverse terapii, metode și facilități prin care rezidenții noștri pot face mișcare sau își pot petrece cu folos timpul liber, pentru a se simți mai bine, mai optimiști. Gimnastica medicală sau masajul, chiar și înotul în piscină sunt printre activitățile care antrenează mobilitatea și motricitatea. Terapia ocupațională prin activități recreative și de stimulare cognitivă și emoțională este condusă de personal specializat în nevoile vârstnicilor.