Anemia la vârstnici este o afecțiune comună, dar adesea subdiagnosticată, care afectează un număr semnificativ de persoane, cu preponderență bărbații. Această tulburare a sângelui poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și a stării de sănătate a vârstnicilor. Anemia afectează și se prezintă diferit la vârstnici față de tineri, astfel încât poate fi considerată o afecțiune distinctă. Articolul nostru explică ce este anemia la vârstnici, cum se manifestă și ce pot face vârstnicii sau îngrijitorii acestora pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.

Ce este anemia la vârstnici?

Anemia este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de globule roșii sau a concentrației de hemoglobină în sânge, ceea ce poate duce la o capacitate redusă a sângelui de a transporta oxigen către țesuturile corpului. Există mai multe tipuri de anemie, dar cele mai frecvente în rândul vârstnicilor sunt:

  • Anemia feriprivă: această formă de anemie apare când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină în cantitatea necesară. Vârstnicii pot fi mai susceptibili la această afecțiune din cauza absorbției reduse a fierului din alimente sau a pierderilor de sânge, denumite sângerări cronice, precum cele din tractul gastrointestinal. Identificarea cauzei acestui tip de anemie este esențială, mai ales pentru că poate fi corectată. Aproximativ 15-23% din cazurile de anemie la vârstnici sunt reprezentate de cea feriprivă.
  • Anemia cu deficit de vitamina B12 sau acid folic: aceste două tipuri de anemie sunt legate de o absorbție deficitară a vitaminei B12 sau a acidului folic din alimente sau din tractul gastrointestinal. Aceste tipuri de anemie pot afecta funcția celulelor sanguine și pot apărea la vârstnici datorită modificărilor legate de vârstă în absorbția nutrienților.

Alte tipuri de anemie au fost conectate cu afecțiuni precum insuficiența renală, bolile cronice (inflamatorii), leucemia, boala tiroidiană.

Simptome și semne ale anemiei la bătrâni

Deși anemia nu are un set de simptome specifice, care să permită diagnosticarea doar pe baza acestora, există o combinație de semne care, aduse în vizorul medicului, pot facilita procesul de diagnosticare.

Anemia poate avea o varietate de simptome și semne la vârstnici, iar acestea pot include:

  • Stări frecvente de oboseală și slăbiciune generală
  • Paloare la nivelul pielii și a mucoaselor
  • Dispnee (dificultate în respirație) sau palpitații
  • Scăderea apetitului sau modificări ale gustului, precum și pofta pentru anumite substanțe
  • Confuzie sau dificultăți de concentrare
  • Dureri de cap frecvente sau amețeli.

Deși majoritatea acestor simptome nu sunt specifice anemiei și pot fi întâlnite și sub umbrela altor afecțiuni, relația cu anumite semne poate clarifica diagnosticul. Astfel, pierderile de sânge (în scaun), pofta pentru substanțe neobișnuite precum gheață, unghii deformate (în formă de lingură), ulcerații la nivelul mucoasei bucale etc. pot reprezenta cu certitudine cauza unei anemii.

analize anemie camin de batrani

Cum se diagnostichează anemia la vârstnici

Diagnosticarea anemiei la vârstnici presupune un proces cu mai mulți pași, care începe la medicul de familie. Acesta are nevoie de câteva informații despre pacient, după care va propune o listă cu analize și/sau investigații ce trebuie efectuate pentru diagnosticare corectă. Astfel, un vârstnic susceptibil de anemie va urma trece prin mai multe etape:

Anamneză și examen fizic: medicul va întreba despre simptomele și istoricul medical al pacientului și va efectua un examen fizic pentru a căuta semne de anemie, cum ar fi paloarea pielii sau a mucoaselor și semne de sângerare. Informațiile obținute pot conține indicatori importanți spre un diagnostic corect și este important ca pacientul să răspundă corect și onest. Spre exemplu, consumul de alcool poate fi un detaliu pe care pacientul vrea să îl ascundă de medic, însă acest obicei poate conduce la deficit de vitamina B12 și folat, o posibilă sursă a anemiei.

Analize de sânge: un test de sânge, numit hemogramă completă, poate evidenția scăderea numărului de globule roșii și a concentrației de hemoglobină în sânge. De asemenea, medicul va cere testarea materiilor fecale și a urinei pentru a depista prezența sângelui în acestea.

Măsurători ale nivelului de fier, vitamina B12 și acid folic: aceste teste pot ajuta la determinarea cauzei subiacente a anemiei și pot ghida tratamentul adecvat pentru vârstnic.

În cazuri mai complexe și în urma rezultatelor obținute din analizele precedente, medicul poate cere și efectuarea unor investigații precum colonoscopie sau endoscopie, care pot evidenția sursa precisă a sângerărilor din tractul digestiv.

Odată stabilit tipul anemiei, cauza și sursa, medicul poate prescrie tratamentul potrivit. Acesta variază de la suplimente cu fier și/sau acid folic, până la transfuzii de sânge. În cazurile de anemie care derivă din anumite boli cronice, se preferă tratarea afecțiunilor de bază, pentru a împiedica sau a stopa apariția anemiei.

Cum poate fi prevenită anemia la bătrâni?

Prevenirea anemiei la vârstnici este esențială pentru ca aceștia să poate avea o viață satisfăcătoare și să fie sănătoși. Iată câteva recomandări pentru prevenția anemiei:

  • Alimentație echilibrată: consumul unei diete bogate în fier, vitamina B12 și acid folic este crucial pentru prevenirea anemiei. Alimente precum carne slabă, legume cu frunze verzi, ouă, produse lactate și cereale fortificate sunt bogate în aceste nutrienți. La Perla Senior, cămin de bătrâni lângă București, meniul este bazat pe alimente nutritive potrivite vârstnicilor, fiind adaptat la nevoile specifice vârstei. Mâncarea este preparată zilnic din ingrediente de bună calitate, proaspete, astfel încât să-și păstreze nutrienții și să ofere un aport optim de vitamine, minerale și energie. Din acest punct de vedere, alegerea unui cămin de bătrâni pentru un vârstnic cu anemie este o soluție ideală, căci rezidenții nu trebuie să își facă griji pentru mesele și gustările zilei și se pot bucura de timpul liber așa cum își doresc.
  • Suplimentele alimentare: pentru cei cu absorbție redusă a nutrienților, medicul poate recomanda suplimente de fier, vitamina B12 sau acid folic. Este important pentru vârstnici sau aparținătorii acestora să discute cu medicul și să ia suplimente doar la recomandarea acestuia.
  • Monitorizarea sănătății: vizitele regulate la medic pentru evaluări de rutină pot ajuta la detectarea precoce a anemiei sau a altor afecțiuni care pot contribui la această condiție. Scăderea drastică în greutate, paloarea pielii, stările de oboseală și de amețeală frecvente, constipația pot fi motive de îngrijorare, pentru care vârstnicul are nevoie să ajungă la un consult medical.
  • Tratarea afecțiunilor cronice: menținerea unor afecțiuni precum boala tiroidiana, boala inflamatorie intestinală sau boala renală sub control poate ajuta la prevenirea anemiei. Cei cazați într-un cămin de bătrâni au constant sprijinul personalului în administrarea tratamentelor, fie că suferă sau nu de probleme de memorie. Bunăstarea rezidenților este pe primul loc la Perla Senior și eforturile noastre au ca scop îmbunătățirea calității vieții și îngrijirea vârstnicilor în cel mai bun mod posibil.

Anemia este o afecțiune des întâlnită în rândul vârstnicilor și poate avea un impact semnificativ asupra stării lor de sănătate și a calității vieții. Ca în cazul tuturor afecțiunilor, este important ca anemia la vârstnici să fie depistată cât mai devreme, pentru a se putea aplica tratamentul corespunzător. Prevenirea anemiei la vârstnici constă atât în mersul la medic, pentru a ține sub control bolile cronice sau a observa anumite schimbări fizice, cât și în adoptarea unei diete sănătoase sau folosirea suplimentelor de vitamine și minerale necesare.

Dacă o persoană dragă a fost diagnosticată cu anemie și vă îngrijorează consecințele acestei afecțiuni asupra bunăstării și siguranței ei, cazarea într-un cămin de bătrâni aproape de București poate fi soluția ideală. La Perla Senior ne asigurăm că vârstnicii se hrănesc sau sunt hrăniți de către personalul specializat, că se hidratează și că nu uită de tratamentele pentru bolile de care suferă. Persoanele cu anemie își pot urma tratamentul în acest cămin de bătrâni lângă București pe termen scurt sau mediu, apoi se pot întoarce la viața lor obișnuită, mai puternici și mai sănătoși.