Este de datoria fiecăruia să adopte un stil de viață sănătos, atât pentru a-și prelungi viața, cât și pentru a avea un trai plin de satisfacții, la nivel fizic și psihic, până la o vârstă cât mai înaintată. Pentru că anumite boli nu pot fi tratate, dar și pentru că unele au efecte grave asupra corpului pe termen lung, în pofida tratamentelor, prevenirea afecțiunilor devine un factor foarte important. Prevenția, în general, se face prin abordarea unui stil de viață cât mai sănătos, din toate punctele de vedere: alimentație, mișcare, sănătate mentală și emoțională. Pentru boala Alzheimer, la fel ca și în cazul altor afecțiuni ale creierului, acești piloni sunt extrem de importanți și pot fi abordați într-un mod adecvat vârstnicilor.

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer, deseori confundată cu demența, afectează funcționarea normală a creierului: gândirea coerentă, memoria și comportamentul celor afectați se degradează. Deși poate apărea și mai devreme, afectează cel mai mult persoanele de peste 65 de ani, probabilitatea apariției sale crescând odată cu înaintarea în vârstă după acest prag. Este deseori nevoie de îngrijire pentru bătrânii cu Alzheimer, pentru că aceștia nu își mai pot desfășura în siguranță activitățile de zi cu zi, și uită să se hrănească, să-și administreze tratamentul sau chiar să se întoarcă de la cumpărături.

Printre simptomele de care suferă bătrânii cu Alzheimer se numără pierderea orientării în timp și spațiu, tulburările de comportament și de dispoziție, pierderea încrederii în persoanele apropiate din imposibilitatea de a le recunoaște, dificultățile de vorbire și de efectuare a activităților zilnice de rutină (îmbrăcat, igienă). Pentru că boala este progresivă și fiecare stadiu afectează din ce în ce mai mult creierul și alte zone din acesta, în ultimă fază, apar anumite simptome precum dificultățile la înghițire, la vorbire sau incapacitatea de a-și menține postura în șezut fără sprijin.

Pentru fi precis și pentru a exclude demența sau alte forme ale sale, diagnosticul bolii presupune un control neurologic și un examen fizic, investigații de laborator, inclusiv teste genetice pentru a stabili un istoric familial pozitiv de boală Alzheimer, precum și examinarea imagistică a creierului.

Perla Senior este un cămin de bătrâni care înțelege importanța monitorizării stării de sănătate, pentru a oferi seniorilor atenție și îngrijire medicală de cea mai înaltă calitate. De asemenea, acordăm o grijă deosebită rezidenților noștri aflați în proces de recuperare după o intervenție chirurgicală sau o problemă de sănătate și oferim îngrijire pentru bătrâni cu Alzheimer.

În lipsa unui tratament care să vindece sau să stopeze declinul pacientului, prevenția rămâne cea mai importantă unealtă împotriva luptei cu boala Alzheimer. Pentru început, trebuie luați în considerare factorii de risc, alte afecțiuni sau obiceiuri ale pacientului, care pot crește probabilitatea apariției Alzheimer-ului. Controalele medicale regulate și evaluarea anumitor indicatori, pentru menținerea lor în limitele normale, pot scădea riscul de a dezvolta Alzheimer.

Printre factorii medicali care pot contribui la apariția bolii Alzheimer se numără:

  • Diabetul
  • Obezitatea
  • Hipertensiunea arterială
  • Colesterolul ridicat
  • AVC
  • Traumatismele craniene

Fumatul, consumul de alcool excesiv, problemele de somn și înaintarea în vârstă sunt și ele asociate apariției bolii Alzheimer. Pentru că înaintarea în vârstă nu poate fi oprită, celelalte aspecte pot fi controlate, diminuate sau oprite, pentru ca sănătatea creierului și nu numai, să fie mai bună. Un stil de viață sănătos poate fi considerat o prevenție generală pentru multiple afecțiuni, având în vedere că anumite boli sunt factori de risc pentru altele.

Pentru că boala Alzheimer afectează creierul, prevenirea începe cu întărirea și îmbunătățirea acestuia. Declinul cognitiv este dat atât de stilul de viață – cu alimentație de proastă calitate și lipsa exercițiilor fizice, cât și de prezența slabă a activităților cognitive sau a vieții sociale.

La Perla Senior, cămin de bătrâni lângă București, punem la îndemâna rezidenților o varietate bogată de activități ușoare pentru timpul liber, menite să le facă plăcere și să le oferă bătrânețea pe care și-o doresc. Vârstnicii independenți sau semi-independenți pot alege dintre activitățile recreative, plimbări în grădină, cinema și piscină, dar și alte activități de care sunt pasionați. Încurajăm în mod deosebit interacțiunea socială între rezidenți, ajutând astfel construirea de legături valoroase și prietenii care să îi anime.

Sfaturi pentru prevenirea bolii Alzheimer

O alimentație corectă și sănătoasă

Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului pe termen lung. Cercetările au arătat că dieta mediteraneană poate avea efecte pozitive asupra sănătății creierului și poate reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. Aceasta se caracterizată prin consumul ridicat de legume, fructe proaspete, nuci, cereale integrale, pește și ulei de măsline și furnizează organismului o varietate de nutrienți esențiali, inclusiv antioxidanți ca vitamina C și E, care ajută la protejarea celulelor nervoase împotriva stresului oxidativ. De asemenea, acizii grași omega-3 din pește au fost asociați cu îmbunătățirea funcției cognitive și cu reducerea inflamației în creier. Prin urmare, adoptarea unei diete mediteraneene poate fi o alegere inteligentă pentru cei care doresc să își mențină sănătatea mintală.

Produsele și alimentele de evitat sunt grăsimile nesănătoase, procesate, saturate: de la carnea roșie (vită, porc, miel) și mezelurile aferente, până la produsele lactate grase, margarină, fast-food și produse de patiserie.

La Perla Senior, cămin de bătrâni lângă București, alimentația seniorilor este luată în serios și are la bază rețete sănătoase, nutritive și gustoase. Îngrijirea vârstnicilor cu Alzheimer conține și componenta alimentară, astfel că aceștia mănâncă alături de ceilalți rezidenți, la fiecare masă, pentru a ne asigura că se hrănesc și că șederea lor este cu adevărat lipsită de griji.

Mișcare și exerciții fizice regulate

Mișcarea regulată și exercițiile fizice nu sunt doar bune pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea creierului. Exercițiile aerobice, precum mersul rapid, înotul sau dansul, pot îmbunătăți circulația sângelui către creier, furnizând oxigen și substanțe nutritive esențiale. Și mersul pe bicicletă, ridicarea de greutăți sau folosirea benzilor elastice sunt activități care, efectuate în mod regulat și la intensități reduse, adaptate fiecăruia, pot avea efecte benefice. Toate aceste activități pot contribui la stimularea producției de substanțe chimice care sprijină creșterea și supraviețuirea celulelor nervoase. De asemenea, exercițiile fizice au fost legate științific de creșterea volumului creierului și de îmbunătățirea conexiunilor neuronale, ceea ce poate ajuta la prevenirea deteriorării cognitive asociate cu boala Alzheimer.

Rezidenții Perla Senior, cămin de bătrâni aproape de București, au acces la o curta generoasă, unde pot face plimbări și exerciții în aer liber, dar și la o sală de sport și instructori de gimnastică medicală, care să le acorde atenție individuală.

Activități antrenante pentru minte

Similar cu modul în care exercițiile fizice întăresc mușchii, activitățile cognitive mențin și îmbunătățesc sănătatea creierului. Rezolvarea de puzzle-uri, jocurile de memorie și învățarea de abilități noi stimulează crearea de noi conexiuni neuronale și întăresc cele existente. Șahul, integramele, jocurile matematice și de cuvinte, precum și hobby-urile (croșetat, grădinărit, pictat sau folosirea unui instrument muzical) sunt activități prin care un vârstnic poate rămâne activ. În plus, aceste activități cognitive pot ajuta la construirea rezervei cognitive, adică la capacitatea creierului de a rezista la deteriorarea legată de vârstă. Cititul constant, învățarea limbilor străine sau a instrumentelor muzicale și participarea la discuții intelectuale sunt modalități excelente de a menține mintea activă și alertă. Socializarea și menținerea unui cerc social activ, precum și alte activități care să descurajeze singurătatea și izolarea pot avea efecte benefice. Singurătatea poate fi o povară grea pentru vârstnici și aceștia au nevoie de sprijin pentru a depăși perioadele dificile.

Dacă decideți cazarea unei persoane dragi într-un cămin de bătrâni lângă București, alegerea Perla Senior, vă garantează o ședere foarte plăcută. Oferim îngrijire pentru bătrâni cu Alzheimer și le punem la dispoziție resurse și activități pentru stimulare cognitivă, precum și zone de socializare, pentru a putea discuta cu persoane de vârste apropiate.

Gestionarea stresului, a depresiei și afecțiunilor psihice

Stresul cronic și depresia pot avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății mentale și pot crește riscul de declin cognitiv. Gestionarea eficientă a stresului se poate face prin tehnici de relaxare precum meditația, yoga sau respirația profundă și poate ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului, și la promovarea unei stări de bine emoțional. Îngrijirea sănătății mintale prin intermediul terapiei sau suportului social poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății creierului pe termen lung. Discuțiile cu un prieten, un terapeut sau chiar un preot pot ajuta la diminuarea stresului și a grijilor, prin sentimentul că povara este împărtășită cu cineva, înțeleasă și validată.

De asemenea, diversele terapii prin artă (desen, pictură, broderie, origami, olărit), precum și terapia prin muzică, pot avea un efect pozitiv asupra stării generale a vârstnicului.

Problemele cu somnul pot afecta și ele memoria și gândirea, dacă apar frecvent. În lipsa unui somn odihnitor regulat, de aproximativ 8 ore pe noapte, un vârstnic poate resimți efecte negative pe termen lung. Un program de somn bine stabilit și respectat cu strictețe chiar și în zilele de weekend poate fi obținut cu ajutorul câtorva activități, pe care le-am menționat în acest articol despre importanța somnului la vârstnici.

La Perla Senior, cămin pentru Alzheimer lângă București, vârstnicii duc o viață fără griji și se bucură de timpul liber. Când stresul sau tristețea își fac apariția, aceștia își pot împărtăși temerile terapeutului sau chiar preotului, pentru a primi sfaturi prețioase și îndrumări care să-i ajute să se simtă mai bine.

Monitorizarea și gestionarea afecțiunilor medicale

Bolile precum diabetul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare pot crește riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer. În acest sens, gestionarea acestor afecțiuni este esențială pentru prevenirea bolii Alzheimer. Menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge prin alimentație adecvată și exerciții regulate, monitorizarea tensiunii arteriale și gestionarea eficientă a altor afecțiuni medicale pot contribui semnificativ la menținerea sănătății creierului.

Controalele medicale regulate, efectuarea de analize și investigații pentru a trata și a ține sub control nivelul ridicat al glicemiei, al tensiunii arteriale, al colesterolului și a optimiza sănătatea arterelor sunt foarte importante la rândul lor. În plus, medicul poate oferi sfaturi și să prescrie vitamine, minerale sau suplimente care să ajute la menținerea sănătății generale și cea a creierului. Acestea sunt importante pentru persoanele cu diverse restricții sau alergii alimentare, care nu își pot obține anumiți nutrienți din produsele naturale.

Pe lângă factorii medicali, există și diverse obiceiuri nesănătoase la care vârstnicii trebuie să renunțe pentru a se proteja: fumatul și consumul excesiv de alcool.

Prevenirea bolii Alzheimer este un efort complex și continuu, care întrunește o plajă largă de măsuri. Adoptarea unei alimentații sănătoase, exercițiile fizice regulate, activitățile cognitive, tehnicile de gestionare a stresului și îngrijirea sănătății mentale pot lucra împreună pentru a sprijini sănătatea creierului și pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer.

În lume există 24,3 milioane de persoane cu demență, iar anual se diagnostichează 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. În România, maladia Alzheimer afectează aproximativ 270-300.000 de persoane, cu o rată a diagnosticării ce se situează între 10-15%.

Dacă sunteți îngrijorat de starea de sănătatea a persoanei dragi sau dacă cineva din familie a fost diagnosticat cu Alzheimer, vă putem oferi ajutorul mult sperat. Suntem un cămin de bătrâni acreditat și oferim îngrijire pentru bătrânii cu Alzheimer, chiar lângă București. Serviciile noastre întrunesc o gama complexă de activități și îngrijiri necesare seniorilor, într-o locație de 4 stele, pe malul lacului Snagov.